İçeriğe atla
Pastane Ustalarından Önerilerle Kek Yapmanın Püf Noktaları

Pastane Ustalarından Önerilerle Kek Yapmanın Püf Noktaları

Çay saatlerinde, öğle atıştırmalarında ya da akşam konuk ağırlama rutinlerinde kekler pastalar sofraların en lezzetli ürünlerinden. Sade, kakaolu, çikolata parçalı ya da meyveli gibi pek çok farklı çeşidi bulunan kekler kremalı ve kremasız versiyonları ile de farklı damak tatlarına hitap ediyor. Üstelik her evde bulunan malzemeler ile kısa sürede şahane kekler pişirmek mümkün. Yumuşak dokusu ve kıtır kabuğu ile iyi pişmiş ideal bir kek yapmak içinse belli başlı konulara dikkat etmek gerekiyor. Bazı detaylar gözden kaçırıldığında kabarmayan, aromasını tam olarak veremeyen kekler ortaya çıkabiliyor. İster kalıp keki ister cupcake olsun bütün kekler aslında aynı prensiplere göre pişiriliyor. Ek olarak Cupcake yapımının püf noktaları içeriğimize de bir göz atabilirsiniz. Gelin, kek yapmanın püf noktalarını birlikte inceleyelim!

İyi Bir Kek Nasıl Olur?

Kek tarifi püf noktalarına geçmeden önce iyi bir kekin genel özelliklerine kısaca bir bakalım. Kıvamı ve lezzeti yerinde olan bir kekin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İyi kabarmış, süngerimsi bir doku
  • Ayarında kızarmış bir dış kabuk
  • Ağızda dağılan bir yapı
  • Uygun nemlilikte yapış yapış ya da çok kuru olmayan bir iç
  • İyi ayarlanmış şeker ve yağ oranı
  • Homojen dağılmış aromalar

Kek hamuru kıvamından, pişirme süresi ve saklama biçimine kadar ustalar gibi kek yapmanın püf noktaları ile ilgili detaylara şimdi bir göz atalım!

Kek Pişirme Püf Noktaları İçin Hızlı Soru-Cevaplar

1. Kekin yumuşak olması için ne yapılmalı?

Yumuşak bir kek elde etmek için tüm toz malzemeleri eleyerek hamura ekleyin ve yağ miktarını doğru ayarlayın.

2. Kek kıvamı nasıl olmalı?

Kek hamurunun kıvamı tahta kaşık ile karıştırıldığında kaşıktan birkaç saniye sonra damlayacak yoğunlukta olmalı. 

3. Kek kabarması için püf noktaları neler?

Unu elemek ve unu ekledikten sonra mikser yerine tahta bir kaşık ile havalandırarak keki karıştırmak kabaran bir kekin en önemli püf noktası.

4. Kek neden sert olur?

Şeker miktarını fazla kaçırdıysanız ya da pişen kekinizi fırında fazladan beklettiyseniz kekiniz sertleşebilir.

5. Kek fırının hangi katında pişer?

Keklerinizi fırının orta katında pişirebilirsiniz.

6. Kek kaç dakika pişer?

Ortalama bir kekin pişme süresi 35-40 dakika civarındadır.

7. Kek kaç derecede pişirilir?

Pek çok kek 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Tercih olarak fan kullanılabilir.

En İyi Keki Pişirmek İçin Püf Noktaları

İyi bir kekin özellikleri ve önemli soruları ele aldıktan sonra şimdi kek pişirmenin püf noktalarını ayrıntılı olarak ele alalım.

İlk İşiniz Kaliteli Malzemeler Kullanmak Olsun

Kaliteli bir kek için kaliteli malzemeler kullanmak çok önemli. Taze yumurta, taze süt, taze tereyağı gibi malzemeler kullanarak kekinizin lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca, ununuzun taze ve birkaç kez elenmiş olduğundan emin olun. Böylece bütün malzemeler birbiri ile kusursuz şekilde kaynaşarak lezzetli ve tam kıvamında bir kekin ortaya çıkmasına yardımcı olacak. Bu noktada kek yapmak için kullanacağınız malzemelerin son tüketim tarihlerine göz atmayı ve mümkünse ürünlerde bilinen markaları tercih etmeyi ihmal etmeyin.

Malzemeleriniz Her Zaman Birbirine Yakın Sıcaklıkta Olmalı

Çok fazla bilinmiyor olsa da gıdaların birbirleri ile etkileşimlerinde ısı oldukça büyük bir etken. Kek yapmanın püf noktaları arasında bu etken mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Yumurta, süt, yağ gibi malzemelerin sıcaklıkları karışıma girmeden önce mutlaka birbirine yakın değerlerde olmalı. Kek hamuru kıvamını yakalamak için yaygın kullanılan ısı ise elbette oda sıcaklığı. Malzemelerinizi oda sıcaklığında bekletmek, kekinizin daha iyi kabarmasını sağlıyor. Özellikle yumurtaları ve tereyağını oda sıcaklığına getirin. Bu sayede kekiniz daha kabarık ve hafif olacaktır. Hem nemli hem iyi kabarmış ıslak kek tarifi için en iyi çikolatalı kek tarifleri içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kek Kalıbını Önceden ve Çok İyi Yağlayın

Kek pişirmenin püf noktaları arasında bir diğer gözden kaçan detay ise kalıp yağlama ve fırın ısıtma rutinleri. Kalıbın yağlanması için her zaman hamuru yapmaya başlamadan önceki dakikaları seçin. Böylece hem kalıp yağı tam olarak emecek hem işlem için kek hamurunu bekletmenize gerek kalmayacak.  Kek kalıbınızı iyice yağlamak, kekinizin kalıptan kolayca çıkmasını sağlar. Kalıbın her yerine yağ sürdüğünüzden emin olun. Ayrıca, un serpmek de yapışmayı engelleyebilir.

Unu Kontrollü Ekleyin

Unu kek hamuruna eklerken kontrollü olmak önemli. Unu hızlı bir şekilde eklerseniz, gluten oluşabilir ve kekinizin dokusu sert olabilir. Unu azar azar ekleyip, kek hamurunu fazla karıştırmamaya özen gösterin. Ayrıca un, kakao ve vanilin gibi toz malzemeleri mutlaka eleyerek hamura ekleyin. Hamura eklediğiniz kuru malzemeleri yavaş yavaş ve hamuru havalandırarak karıştırmayı da ihmal etmeyin.

Kabartma Tozunu veya Karbonatı Doğru Ölçün

Kabartma tozu ve karbonat, kekinizin kabarmasını sağlayan önemli bileşenler. Doğru miktarlarda kullanmaya özen gösterin. Genellikle bir bardak un için 1 çay kaşığı kabartma tozu yeterli olur. Bu oranı doğru tutmak, kekinizin kabarmasını kontrol etmenizi sağlar. Çok fazla kabartma tozu kekin tadını bozabilir, eğer az koyarsanız yapışık ve kabarmamış bir kekle karşılaşabilirsiniz. Bu noktada tam olarak reçeteleri takip etmek en etkili çözüm.

Kek Hamurunu Fırına Hemen Verin

Kek hamurunu hazırladıktan sonra, hemen fırına vermeniz önemlidir. Kabartma tozu ve karbonat, hamurun kabarması için aktif maddeler ve hemen fırına verilmedikleri takdirde etkinliklerini kaybedebilirler. Yani hamuru ne kadar havalandırarak hazırlamış olursanız olun kekinizi dışarıda bekletirseniz kabarma olasılığını düşürebilirsiniz. Bu nedenle fırını mutlaka önceden ısıtın, kabınızı yağlayın ve kek hamurunu tamamlar tamamlamaz fırına verin.

Kek Fırındayken Fırının Kapağını Açmamaya Özen Gösterin

Kekinizi fırına verdikten sonra pişme işleminin en iyi şekilde gerçekleşmesi için fırının kapağını açmamanız gerekiyor. Bu nedenle kontrollerinizi fırının penceresinden yapmayı deneyin. İlk 20 dakika boyunca hiçbir şekilde fırının kapağını açmayın. Aksi halde kekiniz yeterince kabaramayabilir.

Kekin Pişme Süresini Kontrol Edin

Kekin pişme süresini doğru bir şekilde kontrol etmek, başarılı bir sonuç için önemli. Kekinizi fırında fazla tutarsanız kuruyabilir veya yanabilir. Erken çıkarmanız halinde ise hamur çiğ kalabilir. Bu da yine pişmemiş ve yenilemeyecek durumda bir kek anlamına geliyor. İşte bu nedenle keki doğru zamanda fırından çıkarmak son derece önemli. Pişirme süresini kontrol etmek için kürdan testini kullanabilirsiniz. Kürdanı kekin ortasına batırın ve çıkarın. Eğer kürdan temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.

Kekin Soğumasını Bekleyin

Kekinizi fırından çıkardıktan sonra hemen kalıptan çıkarmayın. Kekin biraz soğuması için kalıpta yaklaşık 10 dakika bekletin. Ardından, keki tel ızgaraya alarak tamamen soğumasını sağlayın. Bu sayede kekiniz daha kolay dilimlenecek ve dağılmayacaktır.

Kek yapmak herkesin başarabileceği keyifli bir süreç. Yukarıdaki püf noktalarını uygulayarak harika bir kek yapabilirsiniz. Kaliteli malzemeler kullanmak, doğru ölçüleri tutmak ve pişirme süresini kontrol etmek başarılı bir sonuç için önemli. Unutmayın, deneme yanılma yöntemiyle de kek yapmayı öğrenebilirsiniz. Şimdi mutfağa gidin ve enfes bir kek yapmak için hemen kolları sıvayın. Dilerseniz keklerinizi mükemmel bir ganaj ile doyulmaz bir pasta haline getirebilirsiniz. Ganaj tarifi için Lezzetli Ganaj tarifi ipuçları   içeriğimize göz atabilirsiniz.

Önceki Makale Püf Noktalarıyla Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır? Püf Noktalarıyla Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır?
Sonraki Makale Yumuşamış ve Ezilmiş Muzları Değerlendirmenin 7 Yolu Yumuşamış ve Ezilmiş Muzları Değerlendirmenin 7 Yolu