+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Balkanların ünlü tatlısı kaymaçina bir diğer adıyla Üsküp tatlısı, kolay yapımıyla sizin de ilginizi çekecek tatlılardandır. Peki kaymaçina nedir, kaymaçina Balkan tatlısı yapımında nelere dikkat etmek gerekir? Liva Pastacılık tarif serimizde Balkanların hafif mi hafif tatlılarından kaymaçina tarifi ve püf noktalarını paylaşacağız.
Hafif mi hafif bir dokuya sahip kaymaçina, bu özelliğiyle trileçeye benzetilir. Balkan mutfağından çıkan kaymaçina, bilhassa Üsküp yöresine ait meşhur bir sütlü tatlıdır. Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek ülkelerinde sıkça yapılan bu tatlı, ülkemizde de Kırklareli'nde meşhur tatlıları arasındadır. Ayrıca kaymaçinanın ülkemizde bilinen diğer adı da süt pidesi ve Üsküp tatlısıdır. Balkan coğrafyasının ortak tatlılarından biri olan kaymaçina tatlısını evdeki malzemelerle pratik şekilde yapabilirsiniz.
Oldukça basit bir yapım aşamasına sahip kaymaçina tatlısı, hafif yapısıyla da akşam saatlerine uygun bir tatlıdır. Her mevsim yapabileceğiniz kaymaçina tatlısını bilhassa yaz aylarında yaparak hafif ve enfes bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Peki kaymaçina nasıl yapılır ve hangi malzemeler kullanılır? İşte en az 4 kişilik kaymaçina tatlısı tarifi ve detayları!
Bir diğer adıyla Üsküp tatlısını yaparken ihtiyacınız olacak malzemeler şöyledir:
Üzerini süslemek için:
Görüldüğü üzere kaymaçina malzemeleri, çoğu evde bulunan malzemeleri içerir. Kişi sayısına göre malzemeleri azaltıp artırabilirsiniz. Ayrıca şekeri de biraz azaltarak daha sağlıklı bir tatlı hazırlayabilirsiniz.
Dört adet yumurtayı ve yarım su bardağı kadar şekeri derin bir kapta çırpmaya başlayın. Mikser veya kek çırpıcı ile karışımı iyice homojen hâle getirin. Oda sıcaklığındaki sütü de yavaş yavaş karışıma dahil edin. Ardından isteğe bağlı olarak bir paket vanilyayı veya vanilini de köpüren karışıma ekleyebilirsiniz.
Elde edilen boza kıvamındaki harcı geniş bir dikdörtgen fırın kabına aktarın. Harcın tamamını dökerken bir parmak kadar boşluk bırakarak fırın kabına su ekleyin. Daha sonra harcı önceden ısıtılan 180 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirmeye bırakın. Dilerseniz geniş bir fırın kabı yerine küçük kaseler de kullanabilirsiniz.
Fırında üzeri kızaran kaymaçina tatlısını oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından ilk sıcaklığını atan tatlıyı buzdolabına kaldırın ve 8 saat kadar bekletin. Tüm kaymaçinanın üzerini dövdüğünüz cevizlerden serpiştirin ve dilimleyin. İşte Balkanların yöresel sütlü tatlılarından biri olan kaymaçinayı yapmak bu kadar basit. Afiyetler olsun.
Kaymaçina tatlısının başlıca püf noktası, karışımın boza kıvamında olmasıdır. Bunun için yumurta, süt ve şekerin iyice çırpılması ve köpük kıvamına gelmesi lazımdır. Diğer Kaymaçina püf noktalarını da şu şekilde sıralayabiliriz:
Genel olarak kaymaçina yapımında kıvama ve su eklemeye dikkat ederek orijinal kaymaçina tatlısı hazırlayabilirsiniz.
Her tatlıda olduğu gibi kaymaçina tatlısında da kalori merak edilir. Kaymaçina yaparken endişelenmenize gerek yoktur çünkü bu tatlının özünde süt var. Oldukça hafif bu sütlü tatlının bir porsiyonu 170 kaloridir. Bir dilimi yiyeceğinizi hesap edersek bu tatlının fazla kalori içermediğini söyleyebiliriz.
Kaymaçina tatlısı, yöresel Balkan tatlılarından olduğu için ilk uğranacak yer, Makedonya’dır. Eğer Makedonya’ya gitme imkânınız yoksa Türkiye’de de bu lezzeti tadabileceğiniz yerler vardır. Kırklareli ili, kaymaçinanın epey meşhur olduğu illerin başında gelir.
Özellikle Balkan izlerinin olduğu Istrancalar Köyü bu sütlü tatlının en çok yapıldığı yerdir. Yine İstanbul’da ve Ankara’da Balkan lezzetlerine yer veren kafelerde kaymaçina tatlısına denk gelebilirsiniz. Kısacası Bosna Hersek ve Makedonya’da bulabileceğiniz bu lezzetli sütlü tatlıyı Türkiye’de de Balkan coğrafyasına yakın yerlerde tadabilirsiniz.
Kaymaçina nasıl yapılır, kaymaçina tarifinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorularını yanıtladık. Kaymaçina Balkan tatlısı gibi hafif ve enfes sütlü tatlı tarifi arıyorsanız Pratik Sütlü Tatlılar içeriğimize göz atabilirsiniz.