+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Sütlü Nuriye tatlısı, hafif ve eşsiz lezzeti ile şerbetli tatlı sevenlerin kalbini çalmayı başaran nadide tatlılardan bir tanesi. Başta bayramlar olmak üzere özel günlerin vazgeçilmezlerinden olan bu eşsiz tatlı, aynı zamanda Türk mutfağının da en çok tercih edilen baklava çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor. Peki Sütlü Nuriye tarifi evde nasıl yapılır?
Dilerseniz Sütlü Nuriye tatlısının nasıl yapıldığına geçmeden önce bu enfes tatlıyı biraz daha yakından tanımış olalım. “İhtilal tatlısı” olarak da anılan Sütlü Nuriye tatlısı, 80’li yılların Türkiye’sine uzanan çok ilginç bir hikayeye sahip.
İhtilal yıllarında diğer ürünlerin fiyatları gibi baklavanın fiyatının da yüksek olması, bir paşa tarafından şikayet edilmiştir. Sonrasında baklavaların satış fiyatı ile ilgili alınan kararın baklava maliyetini kurtarmaması, dükkanların kapatılmasına ve baklava üretiminin durdurulmasına neden olmuştur.
Aradan yıllar geçtiğinde baklavada fıstık yerine fındık kullanımına başlanması maliyetinin düşmesine ve içerisine eklenen süt de bu tatlının “Sütlü Nuriye” ismini almasına ön ayak olmuştur.
Bugün özenle ve ustalıkla hazırlanan Sütlü Nuriye tatlısına hayır diyebilen biri zannediyoruz ki yok. Peki herkes tarafından sevilen ve 40 yılı aşkın süredir beğeniyle tüketilen bu enfes tatlı nasıl yapılır? Yumuşacık tadıyla misafirlerinizde hayranlık uyandıracak Sütlü Nuriye tatlısı yapımına dair dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?
Tüm bu soruların yanıtı için her lokmanızda, incecik açılan hamurunun arasındaki fındık parçalarının şahane lezzeti ile büyüleneceğiniz Sütlü Nuriye tarifini okumaya devam edin!
Türk mutfağı, şerbetli tatlı bakımından harika lezzetler barındıran son derece zengin bir dünya mutfağı. Bu lezzetler arasında hem göze hem de damaklara hitap eden Sütlü Nuriye tatlısı, 7’den 70’e herkes tarafından iştahla tüketiliyor.
Bunun yanı sıra Sütlü Nuriye tarifi evlerde de sıklıkla yapılan bir tatlı. Peki Sütlü Nuriye tarifi nasıl yapılır? Tarifin olmazsa olmaz malzemeleri hangileridir? Sütlü Nuriye tarifinde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Hamuru İçin:
Şerbeti İçin:
İç harcı için:
1. Adım: İlk olarak tatlının hamurunu hazırlamanız gerekiyor. Baklava ve soğuk baklava tariflerinde olduğu unu eledikten sonra ortasını diğer malzemeleri koymak üzere hafif çukur olacak şekilde açmalısınız.
2. Adım: Bir sonraki adımda tatlı hamuru için kalan malzemeleri karıştırma kabına ekleyin ve kontrollü bir biçimde alttan üste doğru kontrollü bir biçimde karıştırın.
3. Adım: Yoğurma işlemi sona erdikten sonra dinlenmesi için hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün ve yaklaşık olarak yarım saat boyunca buzdolabında bekletin.
4. Adım: Sütlü Nuriye hamuru yeteri kadar dinlendikten sonra hamuru eşit boylarda 40 parçaya bölün ve parçaları tezgahın üzerinde avuçlarınızın arasında yuvarlayın.
5. Adım: Daha sonra tezgahın üzerine hamuru zarar vermeyecek şekilde açabilmek adına nişasta serpin ve hamur bezelerini tatlıyı pişireceğiniz tepsi boyutunda açın.
6. Adım: Açmış olduğunuz 20 adet hamuru bir kenara alın ve kalan 20 hamuru bir oklava ya da merdane yardımı ile biraz daha incelterek büyütün.
Adım: Tereyağını erittikten sonra yufka katlarının aralarını ve tepsinin üzerini yağlayın.
7. Adım: Sütlü Nuriye’nin incecik hamurunun kırk katını da fırın tepsisinin üzerine dizin. Tüm yufkaları dizdikten sonra tatlıyı keskin bir bıçak yardımıyla kare olarak dilimleyin.
8. Adım: Tereyağının kalanını tatlının üzerinde gezdirin ve tepsiyi daha önce 180 dereceye ayarladığınız fırına atın.
9. Adım: Hamurun üzeri hafif kabardıktan sonra fırının ısısını 150 dereceye düşürerek yaklaşık olarak 45 dakika daha pişirin.
10. Adım: Sütlü Nuriye tarifinin üzeri kızardıktan ve piştikten sonra tepsiyi bir köşede soğuması için bekletin.
11. Adım: Sütlü Nuriye tarifinde geldik şerbet yapımına… Tatlının şerbetini hazırlama için su ve şekeri kısık ateşte karıştırarak kaynatmanız gerekiyor. Sonrasında sütü de şerbetin üzerine yavaşça ilave ederek bir süre daha pişirebilirsiniz.
12. Adım: Son olarak şerbeti, soğuyan tatlının üzerinde gezdirin ve tatlı şerbetini çektikten sonra servis edin.
Tatlıların şahı, bayramların vazgeçilmezi lokum gibi Sütlü Nuriye tarifini detaylı olarak verdik. Ancak bu tatlıyı yaparken bilmenizde fayda olan bazı noktalar var. İşte ağzınızda kolayca dağılan ve size resmen bir lezzet şöleni yaşatan çıtır çıtır Sütlü Nuriye tatlısının püf noktaları!
Bu yazımızda sizlerle Sütlü Nuriye tarifinin yapılışını ayrıntılı olarak paylaştık. Fakat sizlerin de görmüş olduğu gibi Sütlü Nuriye, her ne kadar çok lezzetli olsa da yapımı epey emek isteyen bir tatlı.
Bu noktada eğer bu tatlıyı yapmak için yeteri kadar vaktiniz yok ise Ankara’nın en gözde pastanelerinden olan Liva Pastacılık’ı tercih edebileceğinizin de altını çizelim. Bunun için tek yapmanız gereken, Liva şefleri tarafından ustalıkla hazırlanan Sütlü Nuriye’yi sepetinize eklemek ve satın almak!
Hafifliği ile Sütlü Nuriye kadar beğeni toplayan diğer tatlı çeşitleri için de Tadına Doyum Olmayan Hafif Bayram Tatlıları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Son olarak sizler için hazırladığımız diğer yazılarımız için Liva Blog’u sık sık ziyaret etmeyi unutmayın.