+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi Hindi Dolma, lezzetiyle doyurduğu kadar görüntüsüylede sofraları daha zengin gösteriyor. Yılbaşına yaklaşırken sofralarda yer alması için hindiye ilgi yoğun olur, peki bu geleneğin nereden geldiğini merak edenler için kısa bilgi verelim istiyoruz. Aslında hindi pişirilmesi Şükran Günü'nden gelen bir gelenektir. Fakat zamanla evrenselleşerek özel günlerde yapılan bir yemek haline gelmiştir. Yılbaşında da sunumu güzel, özel bir yemek yapma istediğinden gelen hareketle yılbaşı sofralarının geleneksel yemeği hindi olmuştur.
Hindi Dolma Yılbaşı sofralarının amacı yeni bir yıla girerken tüm sevdiklerinizle birlikte aynı sofrada yer almak ve birlikte kutlamaktır. Sevdiklerinizle birlikte kutlayacağınız yılbaşı akşamı için sofraları lezzetlendiren iştah açıcı görüntüsüyle hindi en çok tercih edilen yemektir.
Özellikle nar gibi kızarmış, iç pilavla lezzetlendirilmiş bir hindi, yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı. Yılbaşını evde geçirmeyi planlıyorsanız, hindiyi de kendi evinizde yapmak istiyorsanız yazımızın devamındaki tarifi, sunum için kullanabileceğiniz özel sos tarifini ve hindi yapmanın püf noktalarını mutlaka okumanızı öneriyoruz!
Hindi Dolma yapmak için gereken malzemeler; kişi sayısına göre aldığınız bir hindi, salça, yağ, bir limon, baharat ve sarımsak. İç pilav için; pirinç, dolmalık fıstık, baharatlar, maydanoz, dereotu, kestane, badem ve isteyenler için biraz tarçın.
Hindi dolma yapmak için öncelikle hindiyi güzel bir şekilde pişirmemiz gerekiyor. Bunun için iki farklı yöntem öneriyoruz. İlk olarak hindiyi fırına vermeden önce bir tencerede hindi biraz yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Çok fazla yumuşamamasına dikkat edin yoksa diğer aşamalarda hindiniz istemeden parçalanabilir. Hindi haşlandıktan sonra soğumaya bırakıp bu sırada iç pilavı hazırlamaya geçebilirsiniz. Hindinin dışına sürmek için sarımsak, salça, baharatlar (kekik, fesleğen, kırmızı toz biber, karabiber) ve yarım limon suyunu karıştırın.
İç pilav olduktan sonra, hindinin dışının kızarması için hazırlanan sosu hindiye yedirerek sürüp fırına verebilirsiniz. Diğer bir yöntemimiz ise yine salça, sarımsak ve baharatlar ile hazırladığınız sosu hindiye yedirip, hindiyi 3-4 saat sosla marine ederek buzdolabında beklettikten sonra fırına vermek. Burada hindi eti, sosu daha çok içine çekecektir.
Hindi dolma için iç pilavı yaparken, pirinçler önceden suda bekletilirse daha lezzetli ve görünümü güzel bir pilav yaparsınız. Soğan, dolmalık fıstık ve kestaneleri biraz kavurduktan sonra pirinçleri ekleyin.
Pilavın suyunu ve baharatları ekleyin. Damak zevkinize göre iç pilava kuş üzümü, badem ve tarçın da ekleyebilirsiniz. Hindinin içine değişik bir pilav yapmak isterseniz badem ve tarçını eklemenizi tavsiye ediyoruz! :)
Hindi dolma fırına sürülürken fırına verdiğiniz soğan, havuç, kereviz yada patates ile birlikte, biberiye ve sarımsakları robottan geçirip damak zevkinize göre biraz tuz, baharat ve krema ekleyip sofrada hindi etinin üzerine dökülmesi için bir sos sunabilirsiniz. Ya da bu sos yerine acı sos sevenler de bunu uygulayabilir.
Umuyoruz tarifimizi beğenirsiniz ve püf noktalarını uygulayarak, yılbaşında misafirlerinize güzel bir hindi hazırlarsınız. Eğer hindi hazırlama konusunda biraz düşünceliyseniz, Liva bünyesindeki usta şefler tarafından hazırlanan lezzetli Yılbaşı Özel Kestaneli Hindi'den sipariş verebilirsiniz. Küçük ve büyük seçenekleri ile hazırlanan Kestaneli Hindi'de internet üzerinden verilen siparişlerde özel avantaj fırsatını da kullanabilirsiniz.
Kestaneli hindi dolması tarifini verdiğimize göre şimdi de hindinin içine ne konur sorusunu yanıtlayalım. Hindinin içini doldurmak ve lezzetlendirmek için bulgur veya iç hindi pilavı ekleyebilirsiniz. Pilavı badem ve defne yaprağı ile süsleyebilir, hindi etinin yumuşak olması için paylaştığımız hindi sosunu hazırlayabilirsiniz.
Hindi iç pilavını tatlandırmak adına tarçın, karabiber, yenibahar, kuş üzümleri ve dolmalık çam fıstığı ya da antep fıstığı ekleyebilirsiniz. İç pilavı lezzetlendiren hindiye özel sosu hindinin gövdesine de sürerek lokum gibi bir hindi yapabilirsiniz.
Hindi dolmasının ideal sıcaklık ve saatte pişmesi, yumuşaklığı da doğrudan etkiler. Ayrıca içindeki pilavın da önceden kısık ateşte pişirilip daha sonra eklenmesi gerekir. İç pilavlı hindinin, önceden ısıtılan 200 derecelik fırında en az 3 saat pişirilmesi lazımdır. Pişirme aşamasında sık sık fırına bakarak hindinin pişmesini kontrol edebilir, ek olarak bir yarım saat daha fırında bekletebilirsiniz. Yılbaşına özel hazırlayabileceğiniz hindi dolmasının püf noktalarına dikkat ederek lezzetli ve yumuşacık bir hindi sunabilirsiniz. Hindi dolmasından sonra yılbaşı gecenize tat katmak isterseniz de Liva Pastacılık yılbaşı çikolatası ile geceyi ağızlardaki hoş tat ile kapatmayı tercih edebilirsiniz.