İçeriğe atla
diş buğdayı partisinde dişlerini kaşıyan minik kız

Diş Buğdayı Nedir? Diş Buğdayı Partisi Nasıl Yapılır?

Diş buğdayı nedir ve diş buğdayı nasıl yapılır soruları, geçmiş dönemlere ait gelenekleri yaşatmaya devam etmek isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Anadolu kültürünün köklü geçmişinde kendine önemli bir yer edinen diş buğdayı, popüler kültürde ise “ilk diş partisi” olarak biliniyor.

Peki kültürümüzün en eski geleneklerinden biri olarak nesilden nesile aktarılan diş buğdayı nedir? Bir diğer ismi diş hediği olan diş buğdayı nasıl yapılır? Diş buğdayı geleneğine dair bilinmesi gereken en önemli ayrıntılar nelerdir?

Yazımızın devamında tüm bu sorularınıza yanıt bulabilir, diş buğdayı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz!

Diş Buğdayı Nedir?

diş buğdayı partisinde diş etlerini kaşıyan küçük kız

Diş hediği olarak da bilinen diş buğdayı, çok eski dönemlerden bu yana devam eden bir gelenek olması ile biliniyor. Diş buğdayı nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse bu geleneği bir bebeğin çıkan ilk dişi için ailesi ve yakınları tarafından yapılan kutlama olarak açıklamak mümkün.

Özünde bebeğin çıkardığı ilk dişi ile birlikte yaşam boyu sağlıklı dişlere sahip olacağı inancı yatan diş hendeğinin yapılmasındaki bir diğer amaç da bebeğin diş çıkarma sürecindeki zor günlerde annesine destek olabilmek….

Buna ek olarak eski dönemlerde yaşayan insanlar, aslında “bereket” kavramını da temsil eden diş buğdayı sayesinde, bebeğin bolluk ve bereket dolu bir yaşamı olacağına da inanmış ve böylece bu gelenek nesilden nesile aktarılmıştır.

Başta bebeğin annesi ve babası olmak üzere tüm yakınları için heyecan verici bir durum olan diş buğdayının farklı ritüellerden oluştuğunu da ekleyelim. O halde gelin, diş buğdayı nedir sorusunu yanıtladıktan sonra şimdi de diş buğdayı nasıl ve ne zaman yapılır sorularına yanıt bulalım!

Anneler için diş buğdayı kadar keyifli bir başka organizasyon çeşidi de baby showerlar… Bu konuya dair merak ettiklerinizi, Anne Adaylarına En Güzel Sürpriz: Baby Shower Partileri başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

diş buğdayı partisinde bebeğe alınan hediyeler

Türk kültürüne ait en eski geleneklerden biri olan diş buğdayı, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi pek çok farklı ritüel içeren; oldukça keyifli bir aktivitedir.

Bebeğin ilk çıkardığı diş genellikle annesi ya da babası tarafından fark edilir. Diş buğdayı ise bebeğin ilk dişinin ev üyelerinden başka bir kadın tarafından görülmesi durumunda hayata geçirilir.

Bebeğin diş çıkardığını fark eden bu kadının en önemli görevi ise diş buğdayı organizasyonunda giymesi için bebeğe güzel bir kıyafet hediye etmektir. Bu kişi aynı zamanda diş buğdayı partisinin en özel davetlilerinden biri olarak kabul edilir.

Bebeğin ilk dişi fark edildikten sonra diş buğdayı partisi ile ilgili hazırlıklar başlar. Eğer bebeğiniz için diş buğdayı partisi organize etmeye karar verdiyseniz, diş buğdayı nasıl yapılır sorusunun yanıtını öğrenmenizde fayda var.

gülümserken alttaki iki dişi görünen bebek

Diş buğdayı partisi aşağıdaki sıralamaya uygun biçimde organize edilir:

  • Diş buğdayı partisi için ilk olarak çeşitli hazırlıklar yapılır. Ailenin en tecrübeli kadınlarından bir tanesi tarafından diş buğdayı pişirilir ve pişirilen hedik, partiye katılan misafirlere de dağıtılır.
  • Pişirilen diş buğdayı; bir tepsinin içerisine yayılır ve soğutulur. Bu esnada davetliler çeşitli şarkılar söyleyerek hem bebeği eğlendirir hem de tepsideki diş buğdayından yerler.
  • Ardından bebek, tüm katılımcıların görebileceği bir yere oturtulur ve pişirilen diş hendeğinin bir kısmı bebeğin başından aşağı dökülür. Bu sırada buğday tanelerinin bazıları yere düşerken bir kısmı da bebeğin üzerinde kalacaktır. Kalan bu taneler, bir ipe dizilir ve büyüdüğünde bebeğin tüm dişlerinin bu buğday taneleri gibi nizami olmasına dair dilekler tutulur.
  • Diş buğdayı partisinin bir diğer seremonisi de, bebeğin ileride hangi mesleği seçeceğine dair kurgulanan keyifli ve merak uyandıran oyundur. Bebeğin başrolde olduğu bu oyunda, önüne bir tepsi bırakılır ve içerisine farklı meslekleri simgeleyen objeler konur.
    Bebeğin bunlardan birini seçmesi beklenir. Bebek büyüyüp bir yetişkin olduğunda, seçtiği obje ile ilgili bir mesleği yapacağına inanılır.
  • Bu küçük oyunun da tamamlanması ile birlikte, diş buğdayı ritüelleri son bulmuş olur. Bundan sonra, davetliler anneye ve bebeğine iyi dileklerde bulunurlar ve anne tebrikleri kabul eder.

Diş buğdayı nedir ve diş buğdayı nasıl yapılır sorularını yanıtladık. Peki diş buğdayı nasıl pişirilir? Yazımızın devamında bu sorunun yanıtını ve diş buğdayı tepsisine konulan objeleri öğrenebilirsiniz!

Diş Buğdayı Tarifi

çuvaldan masaya dökülen buğday taneleri

Geleneklere uygun olması için aile büyüklerinden biri tarafından hazırlanması gereken diş buğdayı tarifinin malzemelerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • 4 su bardağı buğday
  • Toz şeker
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Badem
  • Leblebi
  • Fındık
  • Nar
  • Ceviz

Yapılışı:

Bir gece suda bekletilen nohut ve buğdayı ertesi gün tuzlayarak haşlayın. Soğuması için biraz bekledikten sonra içerisine toz şeker, ceviz, leblebi ve diğer şekerlemeleri ilave edin.

Dilerseniz diş buğdayının içerisine yüzük, küpe gibi küçük objeler de saklayabilirsiniz. Diş buğdayı ikram ettiğiniz misafirleriniz arasından bu eşyaları bulanlar olursa; onların bebeğe hediye alması beklenir.

Eski dönemlerden bu yana devam eden bu gelenek ile hem bebeğin ihtiyaçları karşılanır hem de partinin daha keyifli ve renkli olması sağlanır.

Diş Buğdayı Ne Zaman Yapılır?

eliyle dişlerini kaşıyan bebek

Diş buğdayının, bebeğin ilk dişi çıktıktan sonra planlanan bir organizasyon olduğunu belirtmiştik. Bununla birlikte eski dönemlerde diş buğdayının bebek ilk dişini çıkardıktan hemen sonra yapılmasına özen gösterildiği biliniyor.


Bu doğrultuda eğer sizler de bebeğiniz için diş buğdayı partisi yapmak istiyor ve bunu adetlere en uygun şekilde planlamak istiyorsanız; diş hediği partisini bebeğinizin diş çıkardığı ilk bir ay içerisinde organize öneririz.

Diş Buğdayı Tepsisine Neler Konur?

gülümseyerek emekleyen pembe elbiseli kız çocuğu

Bebeğin ilk dişini kutlamak için yapılan diş buğdayı organizasyonunda, adından da anlaşılacağı gibi pişirilmiş buğday kullanılır. Bu noktada diş buğdayı tepsisine konan buğday türünün işlenmemiş ham buğday olduğunun da altını çizmekte fayda var. Diş buğdayının diş hediği olarak da bilinmesinin asıl nedeni de, ham buğdayın bazı yörelerde diş hediği olarak adlandırılmasından kaynaklanır.

Haşlanan buğdayın bir tepsinin içerisine çeşitli nesneler ile birlikte konulduğu biliniyor. Bununla birlikte günümüzde farklı yörelerde ve farklı tercihlere göre tepsinin içerisine koyan objelerde değişiklik yapılıyor. Peki diş buğdayı tepsisine neler konur?

  • Diş Buğdayı Süsleri: Diş buğdayı konseptine renk katan en önemli ögelerden biri diş buğdayı süslerdir. Diş şeklinde şekerler veya jelibonlar, tepsine konulan diş buğdayı süslerine örnek gösterilebilir.
  • Kalem ve Kitap: Eğer bebek tepsinin içerisinden kalemi seçerse bu başarılı bir eğitim hayatı olacağına dair bir işaret olarak kabul edilir.
  • Makas: Tepsinin içindeki nesneler arasından makası seçen bebeğin sanat yeteneğinin kuvvetli olacağı ve ileride bu alanda çalışacağı düşünülür. Eski dönemlerde yapılan diş buğdayında makasa yönelen bebeğin, terzilik ya da berberlik gibi bir mesleğe sahip olacağına inanılırdı.
  • Boya: Boyayı tercih eden bebeğin büyüdüğünde resim sanatına benzer bir dalda usta olacağı düşünülür.
  • Cetvel: Matematik, mühendislik gibi mesleklerle ilişkili olan cetveli seçen bebeğin, bu alanda çalışacağına inanılır.
  • Şırınga - Steteskop: Bu nesnelerden birini seçen bebeğin, sağlık alanında çalışacağı düşünülür.

diş buğdayı partisinde balonların önünde poz veren mor elbiseli bebek

Diş buğdayı partisine davet edilen konuklara ikram etmek üzere güzel ve doyurucu bir menü oluşturmak gerekiyor. Bu doğrultuda masada bol bol kek, börek ve atıştırmalık olması, davetlilerin keyif dolu vakit geçirirken masada bulunan yiyeceklerden ara ara atıştırmalarına da yardımcı olacaktır.

Buna ek olarak günümüzde yapılan diş buğdayı partilerinde iz bırakan en önemli detay ise hiç kuşkusuz parti konseptine uygun bir diş buğdayı pastası… Hem tasarımı hem de lezzeti ile partinizde fark yaratacak nitelikte bir Diş Buğdayı Pastası için Liva Pastacılık’ı ziyaret etmeniz gerektiğinin altını çizelim.

Eğer parti konseptinizin hayallerinizdeki gibi kusursuz olmasını diliyorsanız, diş buğdayını organize ederken de Liva Pastacılık tecrübesine güvenebilir, organizasyonunuzun detaylarını paylaşmak üzere Liva ile iletişime geçebilirsiniz.

Son olarak, bebeğiniz bir yaşına girdiğinde ona en az diş buğdayı kadar gösterişli bir parti organize etmek için ihtiyacınız olan fikirleri Kusursuz Bir Doğum Günü Masası Nasıl Hazırlanır? başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Önceki Makale Eğlenceli 5 Farklı Cinsiyet Partisi Fikirleri Eğlenceli 5 Farklı Cinsiyet Partisi Fikirleri