+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Çikolata yapımı hem keyifli hem de lezzetli bir uğraştır. Bu uğraşa, genellikle bir tatlı tarifi veya çikolatayı farklı şekil ve çeşitlerde değerlendirmek için girişilir. Özellikle son yıllarda, ikinci seçenek oldukça revaçtadır. Bu seçenek, çikolatayı hem görkemli bir görüntüye ulaştırmak hem de kendi damak tadınıza uygun hale getirmek anlamına gelir.
Öncelikle, farklı şekilde ve çeşitte ev yapımı çikolataların kuvertür çikolata ile yapıldığını bilmenizde fayda var. Kuvertür çikolataların tercih edilmesinin nedeni ise, kakao yağının fazla olmasıdır. Bu yüzden, marketlerden aşina olduğumuz paketli çikolatalar yerine, %70 civarında kakao yağı içeren kuvertür çikolatalar tercih edilmelidir.
Ayrıca çikolatanın içeriğinde bitkisel yağın az olmasına dikkat edilmelidir. Bitkisel yağın ideal oranı %5 civarındadır. Kısaca, aldığınız kuvertür çikolatanın büyük bölümünün kakao ve kakao yağından oluşması yapacağınız çikolatanın kalitesi açısından önemlidir. Kuvertür çikolata, pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan edinilebilir.
Ev yapımı çikolatalar, benmari usulü ile yapılır. Peki benmari usulü nedir, nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Benmari usulü denilen yöntem, kuvertür çikolatayı su buharı aracılığıyla eritmektir. Benmari usulü ile çikolata yapımı gerçekleştirmek için öncelikle tencereye az miktarda su koyun.
Daha sonra içine cam veya çelikten bir kap koyun. Ancak bu kap sadece tencere ile temasta olsun, yani kaynayan suya değmesin. Kuvertür çikolatamız, doğrudan sıcaklık ile değil su buharı ile eriyecektir. Eğer içine oturttuğumuz kabımız kaynar su ile temas ederse, kuvertür çikolatamız gereğinden fazla ısı alacağı için çikolata yapımı sürecine doğrudan zarar verecektir.
Çok fazla ısıya maruz kalan çikolata kenarlarından yanmaya başlar. Bu da çikolatada tat ve kıvam değişikliklerine neden olur. Çikolata yapımı uğraşınızdan tam bir verim almak, çikolatanın kendine özgü kıvamını ve tadını korumak için 42-45 derecelik bir ısı gerekmektedir. Bu yüzden, çikolatanızın bu sıcaklık aralığında eriyeceğinden emin olun.
Bu noktaya dikkat ettikten sonra, kaba küçük küçük ufaladığınız kuvertür çikolata parçalarını ekleyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, çikolatayı spatula yardımıyla devamlı olarak karıştırmak ve hiç erimemiş ya da tamamen erimemiş parçası kalmadığından emin olmaktır. Bu yüzden kaşık gibi bir araç yerine, kazıma hareketiyle alttan üste doğru karıştırma hareketi yapabileceğiniz spatula kullanmak önemlidir.
Çikolatanın iyice eridiğinden emin olduktan sonra, tencereyi ocaktan alıyoruz. Burada başka bir dikkat edilmesi gereken püf nokta karşımıza çıkıyor. O da bu çikolatanın şekil verilmeden önce ne kadar soğutulacağı.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çikolata su buharında 42-45 derece arasında bir sıcaklıkta erimişti. Şimdi bu sıcaklığı bir miktar düşürmemiz gerekiyor. Yaklaşık 30-32 derece bunun için yeterli olacaktır. Peki bu sıcaklığa düştüğünü nasıl anlayacağız?
Ocaktan aldığınız ve içinde eritilmiş çikolata olan tencereye ince ince kırılmış kuvertür çikolatalar ekleyin. Bu miktar çok fazla olmayacak, tenceredeki çikolata miktarının beşte biri kadar olması yeterli olacaktır. Sonra yine spatula yardımıyla aynı şekilde karıştırın ve çikolataların erimesini sağlayın.
Bu noktada, eklediğiniz çikolataların çok hızlı bir şekilde erimemesi gerekir. Çünkü bu sıcaklığın, ulaşmak istediğimiz sıcaklıktan daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu yüzden, ideal sıcaklığa ulaşıncaya kadar çikolata eklemeye devam edin. Bir süre sonra, yaklaşık bir dakika hızlı bir şekilde karıştırın. Bu işlem önemlidir. Çünkü çikolata yapımı sürecinde elde ettiğiniz çikolataya belirli bir parlaklık kazandırır.
Yapılan bu son işlemler, erimiş çikolatamızı belirli bir yoğunluğa ulaştıracak ve farklı içeriklerle şekil verilmeye hazır hale gelecektir. Son atılan parçaların iyice eridiğinden, hiç erimeyen parçası kalmadığından emin olduktan sonra sadece hayal gücünüzle sınırlandırabileceğiniz içerikler ekleyip yeniden şekil verebilirsiniz. Çikolata yapımı sürecinin en zevkli noktası da işte burasıdır.
Piyasada son derece sınırlı olan çikolata çeşitlerinin aksine, istediğiniz çeşitte ve şekilde çikolatayı evde üretmenizi mümkün kılar. Hem de piyasadaki paket çikolatalardan daha kaliteli çikolatalar ile… Örneğin, en az fındık ve Antep fıstığı kadar popüler olan cevizin neden paket çikolata yapımında kullanılmadığı merak edilir. Ama evde çikolata yapımı sürecine girişerek, çikolata endüstrisinin bu açığını kendinizce kapatabilirsiniz.
Şekil meselesine de değinmeden geçmeyelim. Elimizde erimiş bir çikolata olduğu için tabi ki bu çikolataya şekil verme süreci olacak. Bu aşama size, çikolatanıza istediğiniz şekli verme şansı tanıyor. Bu yönüyle çikolata yapımı, son derece eğlenceli. Ekler, çikolatalı kurabiye ve çikolatalı pasta gibi birçok tarif, benmari usulü ile eritilmiş çikolataya ihtiyaç duyar.
Bu yüzden eğer çikolata yapımı sürecine doğrudan farklı çeşitlerde çikolata yapmak için değil de bir tarifin bir kısmını yapmak için girişiyorsanız, yaptığınız tarifin lezzetli bir şekilde sonuçlanması için yine bu aşamalara ve püf noktalara dikkat etmelisiniz.
Eritip soğuttuğunuz çikolataya şekil vermek için polikarbon kalıplar kullanmanız önemlidir. Bu kaplar hem çikolatanın parlaklığının görünür olmasını hem de çikolataların kalıplardan kolay bir biçimde ve şekli bozulmadan çıkmasını sağlar.
Polikarbon çikolata kapları, oldukça farklı biçimlerde üretilmektedir. Sıradan çikolata şekilli kalıpların yanı sıra, kalpli, yıldızlı, karikatürlü ve çeşitli hayvanların şeklinin bulunduğu kalıplar mevcuttur. Bunları, çikolata yapımı uğraşınıza renk katmanız için tercih edebilirsiniz.
Ayrıca bu kaplarda yapacağınız çikolataları eminim çocuklarınız da çok sevecektir. Çikolatalara şekil verme aşamasına geri dönersek, öncelikle çikolatayı sade mi yoksa çeşitli mi yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bazen, çikolata yapımı işlemi, sadece çikolatayı farklı bir şekle sokmak için yapılabilir.
Diğer yandan hem şekil hem de ek içerik eklemek için de çikolata yapımı uğraşına girilebilir. Eğer sade bir çikolata elde etmek istiyorsanız, çikolatayı kaplara doğrudan doldurabilirsiniz. Eğer içine çeşitli meyveler veya kuruyemişler eklemek istiyorsanız da kapların sadece yarısına kadar doldurun. Sonra içine, eklemek istediğiniz malzemeyi koyun ve tamamını doldurun.
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha ortaya çıkıyor. O da kalıplara dökülen çikolatanın içinde oluşma ihtimali olan hava kabarcıkları. Bunun oluşmasını önlemek için, içi dolu kalıpların tezgâha bir iki defa vurulması yeterli olacaktır.
Eğer çikolatalar, kabın kenarlarından taşarsa taşan kısımları temizlemek çikolataya iyi bir görüntü sağlayacaktır. Tüm bunlara dikkat ettikten sonra, çikolatanızı buzdolabına kaldırabilirsiniz. Çikolatalarınızın yenilmeye hazır olduğunu içinde bulunduğu kabın kenarlarını bırakmasından anlayabilirsiniz.
Daha sonra ise çikolatalarınızı kabı esneterek çıkartın. Sıra dışı içerik ve şekildeki çikolatanız hazır, afiyet olsun. Hediyelik çikolata setlerimiz özel günlerinizde sevdikleriniz için alabileceğiniz en tatlı hediyeliktir.
Özel bir hediye için çeşit çeşit hazırladığımız çikolata setlerimizi küçük, orta ve büyük boyutlarda sunuyoruz. Hediyelik Çikolata Setlerimizi çeşit çeşit, taze ve lezzetli çikolatalarımızla hazırlıyoruz ve tek tık ile kapınıza kadar getiriyoruz! Siz de hemen sipariş vermek için Liva Pastacılık web sitesini ziyaret edebilirsiniz!