İçeriğe atla
Evde Brunch

Brunch Nedir? Evde Hazırlanabilecek Brunch Tarifleri

Brunch kelimesinin son zamanlarda günlük hayatta kullanılmasından sonra brunch nedir sorularını duyar gibiyiz. Peki brunch nedir? İngilizce kahvaltı (breakfast) ve öğle yemeği (lunch) kelimelerinden türetilmiş olan brunch etkinliğine bir göz atmaya ve yeni tarifler öğrenmeye ne dersiniz? 

brunch nedir Evde hazırlanmış kahvaltı veya brunch sofrası

Brunch Nedir İle İlgili Her şey: Brunch Saatleri

Öğle kahvaltısı diyerek özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez bir etkinliği olarak günlük yaşantımıza girdi bile. Özellikle çalışan ve sabahları erken saatlerde kalkması gereken kişilere, hafta sonu etkinliği için uyuma fırsatı veren brunch; genellikle sabah 12’de başlayıp en az öğlen 3’e kadar sürmektedir.

19. yüzyılın sonralarında İngiltere’de başlayan ve oranın kültüründen gelip, şimdi tüm dünyada kullanılan brunch kavramı aslında bizim kahvaltılarımızı temsil ediyor. Kahvaltıda tost, omlet, melemen, mıhlama, kızartma gibi lezzetleri barındıran Türk Mutfağının her kahvaltısı aslında bir brunch örneğidir diyebiliriz. Brunch öğününün Türkiye’de bu kadar sevilmesinin sebeplerinden biride bu olsa gerek.

Brunch Menüsü Nasıl Olmalıdır?

Brunch kültürünün ev sahibi İngiltere’de, omlet dahil olmak üzere yumurta çeşitleri, patates cipsleri, mantar, fırında fasulye, puding ve sütlü çay gibi alternatifler bulunmaktadır. Bu alternatiflere ek olarak Amerikan kültüründen çıkan ‘Eggs Benedict’ adı verilen bir çeşit soslu yumurtalı tarif de İngiliz brunchlarının vazgeçilmezi olmuştur.

Eggs Benedict yapılış basamakları ile ülkemizde Artvin yöresine ait olan çılbıra benzetilmektedir. Aşağıda belirteceğimiz brunch tarifleri arasında çılbır tarifini de bulabilirsiniz.

Ülkemizde brunch için genelde tercih edilen lezzetler: Menemen, omlet, sucuklu yumurta, sucuklu-kaşarlı yumurta, mıhlama, peynir çeşitleri ( dil peyniri, taze kaşar, eski kaşar, keçi peyniri, beyaz peynir, tulum peynir, örgü peynir, Ezine peyniri, süzme peynir, Kars gravyeri, çivil peyniri, otlu peynir… ), sucuk, salam ve diğer şarküteri ürünleri, gözleme çeşitleri, paçanga böreği, reçel çeşitleri, tatlı tuzlu ikram çeşitleri, krep, pancake, bal ve tereyağı.

Dikkat Edin Tadınız Kaçmasın

Uzmanlar kahvaltının öneminin, her ne kadar altını çizseler de brunch konusunda uyarıyorlar. Brunch nedir soruna, kalori cevabını veren uzmanlar, uzun sohbetler eşliğinde edilen bu öğünün, daha çok yemeğe teşvik ettiğini ve ardından hareketsiz kalındığı için yediklerimizin vücudumuza yağ olarak dönmesine sebep olduğunu söylüyorlar. Bu durumun önemli bir sorun haline gelmemesi için etkinlik sonrası biraz hareket şart.

Lezzetli Brunch Tarif Önerileri

Brunch nedir sorusunun cevabı sizi tatmin ettiyse siz de hafta sonlarınızda, ailecek bir araya gelmek ve misafir ağırlamak için örnek brunch tariflerimizden yararlanabilirsiniz.

 

evde hazırlanmış brunch softası

Bir Artvin Lezzeti: Çılbır

 Malzemeler:

4 Adet Yumurta

2 Su Bardağı Yoğurt

4 Yemek Kaşığı Sirke

4 Bardak Su

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

Arzuya Göre 1 Diş Sarımsak

Tuz ve Pul Biber

Yapılışı:

Suyu bir orta boy tencereye koyup kaynatın. Su kaynamaya başlayınca sirke ve tuzu ilave edin. Kaynayan suyu aynı yönde hızlıca karıştırıp bir girdap oluşturun. Oluşturduğunuz bu girdabın içine yumurtaları dağıtmadan kırın (İlk denemeniz başarılı olmayabilir. Bu sizi korkutmasın, suyun sıcaklığını ve oluşturduğunuz girdabı kontrol edip tekrar deneyin.)

Kırdığınız yumurtaları birkaç dakika kaynamaya bırakın.  Yumurtalar kaynarken sarımsağı tuz ile bir döveç yardımıyla dövün. Sarımsağı yoğurtla karıştırıp kremsi hale gelene kadar iyice çırpın. Hazır olan yumurtaları kevgir ile suyunu süzdürerek alın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. Ufak bir tavada varsa sos tencerenizde tereyağını yakıp pul biberle karıştırın. Hazırladığınız sosu yoğurdun üzerine dökün. Çılbırınız servise hazır. Arzuya göre sossuz da servis edilebilir. Afiyet olsun.

sunuma hazırlanmış çılbır

Türk Damak Tadına Uygun ve Pratik Bir İsviçre Lezzeti: Rösti

Malzemeler:

4 Adet Patates

7 Yemek Kaşığı Tereyağı Tuz ve Karabiber

Yapılışı:

Yapımı oldukça basit ve leziz olan Rösti için önce patateslerin kabuklarını soyun. Kabukları soyulan patatesi, üzerini kapatacak kadar su dolu olan tencerede biraz haşlayın.

Suyun kaynaması ve az miktarda haşlanması yeterli olacaktır. Patatesler biraz soğuduktan sonra rendeleyin. Rendeleme işlemi bittikten sonra tuz ve karabiber ile karıştırın. İsteğe göre kaşar peynir ve pul biber ekleyebilirsiniz. İçinde tereyağını erittiğiniz tavaya patatesi bastırarak yayın.

Ateşe bakan yüzey piştikten sonra patatesin diğer yüzünü çevirip, pişirme işlemine devam edin. Süslemek için tekrardan baharatlar ve kaşar peynirden yardım alabilirsiniz. 

tavada patatesli rösti

Kahvaltı ve Brunchların Baş Tacı Acuka Sos

Malzemeler:

2 Yemek Kaşığı Biber Salçası

1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

3 Diş Sarımsak

1 Tatlı Kaşığı Margarin

2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

2 Adet Ufalanmış Çavdar Ekmeği

Yarım Su Bardağı İstenen Miktarlarda Tuz, Kırmızı Pul Biber, Karabiber, Kimyon, Kekik, Nane, Yenibahar

Yapılışı:

Biber ve domates salçasını derin bir kasede iyice karıştırın. İçine çekilmiş ceviz, margarin ve zeytinyağını ekleyin. Ufalanmış ekmeği ve margarini ekleyip karıştırın. Ekmeği ufalamak için rondodan yardım alabilirsiniz.

Sarımsakları rendeleyin ve salçalı karışıma ekleyin. Tuzu ve baharatları da ekleyip karıştırma işlemine devam edin.  Bir kavanoza koyup ağızı kapalı bir şekilde buzdolabında yaklaşık 3 saat bekletin. Meze olarak her öğünde kullanabilirsiniz.

üç çeşit sos

Karışık Milföylü Pizza

Malzemeler:

4 Adet Kare Milföy

4 Yemek Kaşığı Doğranmış Domates

5 Dilim Sucuk/Sosis

6-7 Adet Zeytin

2 Adet Yeşil Biber

1 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri

1 Yemek Kaşığı Salça

2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

Arzu Edilen Miktarlarda Pul Biber, Karabiber ve Nane

Yapılışı:

Milföyleri buzdolabından çıkartıp yumuşayana kadar oda sıcaklığında bekletin. Salça, sıvı yağ ve baharatları sos kıvamına gelene kadar karıştırın. Sos kıvamına gelmesi için az bir miktar su ekleyebilirsiniz.

Yumuşayan milföyleri yağladığınız tepsiye dizin. Milföylerin ortasına bir çatal ile bastırın ardından bir su bardağı ile iz bırakın. Bu işlem hem malzemeler için çukur bir alan oluşacak hem de milföylerin pişerken kat kat olmasını sağlayacaktır.

Hazırladığınız salçalı sosu milföylerin üstüne bir fırça yardımıyla sürün. Sucuk, zeytin, domates, biber ve zeytinleri ufak parçalar halinde küp küp kesin. Hazırladığınız bu pizza harcına rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyip milföylerin üstüne yerleştirin. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişen karışık milföylü pizzayı fırından çıkarınca sıcak olarak servis edebilirsiniz.

domatesle süslenmiş milföylü pizza

Menünüze lezzetli bir elmalı tart eklemeye ne dersiniz? Hem göze hem damaklara hitap eden elmalı tart tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Makale Eğlenceli 5 Farklı Cinsiyet Partisi Fikirleri Eğlenceli 5 Farklı Cinsiyet Partisi Fikirleri