+90 312 215 00 00
+90 312 215 00 00
Arnavut tatlıları, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Balkan topraklarının en lezzetli kültürel lezzetleri arasında yer alıyor. Dünya mutfakları arasında hatrı satılır bir yere sahip olan Arnavut mutfağı, nesilden nesile aktarılan bir kültür mirası olarak pek çok farklı damak zevkini memnun ediyor.
Peki Balkanların en zengin mutfaklarından biri olan Arnavut mutfağının en sevilen tatlı çeşitleri hangileridir? Siz değerli tatlı tutkunları için içeriğimizde bu soruya yanıt veriyoruz.
Buna ek olarak dünyanın farklı coğrafyalarından en sevilen tatlı çeşitleri için Dünyanın En Ünlü Tatlıları ve Tarifleri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Coğrafi konumu itibariyle asırlar boyunca hem Doğu hem de Batı kültürleri ile etkileşime girmiş olan Arnavutluk, özellikle de evlerde hazırlanan tatlılar konusunda muhteşem bir zenginliğe sahiptir. Peki günümüzde dünyanın birçok ülkesinde ün kazanan Arnavut tatlıları nelerdir? İşte yanıtı!
Kaymaçina, yumuşacık dokusu ile tatlılarla arası iyi olmayanları dahi kendine hayran bırakan bir tatlı olarak öne çıkıyor. Mükemmel lezzetinin ardında zahmetsiz ve keyifli bir hazırlık süreci yatan Kaymaçina; yumurta, vanilya, şeker ve sütün çırpıldıktan sonra fırında pişirilmesi yoluyla yapılıyor.
Eğer siz de yapımı kolay lezzeti damak çatlatan bir tat arıyorsanız bu nefis Arnavut tatlısına bir şans verebilir, mutfağınızda kolaylıkla hazırlayarak misafirlerinizin ve ailenizin diğer üyelerinin beğenisine sunabilirsiniz.
Soğuk olarak servis edilen bir tatlı olması nedeniyle hafifliği ile dikkat çeken bir başka Balkan lezzetli de Kabuni’dir. En sevilen Arnavut tatlıları arasında ilk sıralarda yer alan Kabuni, pirincin kuru üzüm ve et suyu ile karıştırılması yoluyla hazırlanıyor.
Kabuni tatlısına asıl lezzet veren şeyin ise pirincin diğer malzemeler ile karıştırılmadan önce tereyağında haşlanması olduğunu belirtelim. Son olarak hazırlanan karışım haşlanıyor ve üzerine isteğe bağlı olarak karanfil ve kimyon gibi baharatlar ilave ediliyor.
Soğutulduktan sonra servis edilen Kabuni, başka anavatanı olan Arnavutluk olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde sevilerek tüketiliyor…
Hafifliği ile ülkemizde de en sevilen lezzetlerden biri olan Trileçe, Arnavut asıllı şahane bir tatlı olarak dikkat çekiyor. Tadına bakanların bir daha asla vazgeçemediği Trileçenin aynı zamanda ‘tres leches’ isimli İspanyol tatlısından esinlenilerek oluşturulan bir tarif olduğu da biliniyor.
Keşfedildiği ilk yıllarda inek, keçi ve manda sütü kullanılarak karamelli veya limonlu versiyonları da hazırlanabilen Trileçe tatlısının bu isimle anılmasının sebebi ise İspanyolca ‘tres leches’’in kelime anlamının “üç süt” olması…
Tatlı tutkunlarının en sevilenleri arasında yer alan Trileçe’nin yumuşacık lezzetine ek olarak oldukça hafif bir tatlı olması ise bu şahane Arnavut tatlısını deneyenler için vazgeçilmez kılıyor.
Eğer Trileçe tatlısını daha önce tatma şansınız olmadı ise vakit kaybetmeden denemenizi tavsiye ederiz. Her ne kadar leziz olsa da tarifi biraz zahmetli olan Trileçe tatlısını, Liva Pastacılık’ın tecrübeli şeflerinin elinden tatmaya ne dersiniz?
Eğer bu soruya verdiğiniz yanıt “evet” ise orijinal karamelli Trileçe tatlısını Liva Pastacılık üzerinden tek tıkla sipariş edebilirsiniz!
Arnavutçadan Türkçeye ‘dondurma’ olarak çevrilen Akullore, adından da anlaşılacağı üzere Arnavutluk’ta tüketilen dondurmaların genelini kapsıyor. Akullore’nin, eşsiz lezzetleri ile tüm dünyanın dikkatini çeken küçük Balkan ülkesi Arnavutlukta misafirlerin ağırlandığı zengin sofralarda yenilen yemeklerin ardından ikram edildiği biliniyor.
7’den 70’e herkesin kalbini çalan Akullore; yalnızca yaz aylarında değil her mevsim sevilerek tüketiliyor. Üstelik Arnavutlukta Akullore yiyebilmek için yalnızca pastaneleri ziyaret etmenize de gerek yok. Çünkü bu vazgeçilmez lezzet sadece pastanelerde değil, restoranlardan, barlardan ya da marketlerden de satın alınabiliyor.
Evlerinizde lezzetli mi lezzetli dondurmalar hazırlayabilmek için ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri ve uygulamanız gereken aşamaları, Yazın Malzemeleri: Ev Yapımı Dondurma başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Kek ila ekmek karışımı bir tatlı olarak bilinen Panettone, Anavatanı İtalyan mutfağı olan ve Arnavutluk’ta Noel döneminde hazırlanan lezzetli mi lezzetli bir Balkan tatlısı. Pek çok farklı tarihi hikayenin öznesi olarak nesilden nesile aktarılan Panettone’nin Roma İmparatorluğu zamanında Noel döneminde pişirilirken keşfedildiği düşünülüyor.
Noel sofralarına bereket getirdiğine inanılan bu nedenle Noel dönemlerinde türlü lezzetlerle bezenmiş masalardan eksik olmayan Panettone, içerisine isteğe bağlı olarak kuru meyve; çeşitli şekerlemeler veya çikolata tanelerinin ilave edilmesi ile hazırlanıyor.
Eğer sizler de sofralarınıza bu nefis tereyağlı ve mayalı kek ile tat katmak isterseniz, lezzet sırlarını öğrendikten sonra kolaylıkla hazırlayabilir; deneyenlerden tam puan alabilirsiniz.
Böreğe benzer tadı ile Arnavut mutfağında kahvaltıların da vazgeçilmezi olan Petulla, kızartılmış hamurun isteğe bağlı olarak böğürtlen reçeli ya da pudra şekeri ile birlikte sevis edildiği bir Arnavut tatlısı. Petulla’nın yapımında hem buğday hem de karabuğday kullanılabilir.
Hem görünümü hem de tadı ile aslında Türk kültüründeki pişi ile benzer yönleri olan Petulla, Arnavutlukta da tıpkı ülkemizde olduğu gibi kültürel bir değer taşıyor.
Hem lezzet hem de görüntü itibariyle Kaymaçina ile pek çok benzerlik taşıyan bir başka Arnavut tatlısı ise Krem Karamele yani bizim kültürümüzde bilinen ismi ile Krem Karamel. Arnavut mutfağına da Fransız mutfağından kazandırılan Krem Karamele, Avrupa’nın pek çok ülkesinde sevilen lezzetlerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Kolaylıkla hazırlanmasına ek olarak, uzun bir süre boyunca tazeliğini muhafaza edecek biçimde saklanabilmesi nedeniyle tercih edilen Arnavut tatlısı Krem Karamele’nin bu ismi almasının sebebi ise kelime anlamının Fransızca ‘ters çevrilen krem’ olmasından kaynaklanıyor.
Tarihi çok uzak bir geçmişe dayanan Krem Karamele’nin hazırlandığı ilk dönemlerde şeker kamışı yerine balla tatlandırıldığı ve bu nedenle lezzetinin ekşimtrak bir tattan oluşturulduğu biliniyor.
Şeker kamışının tatlılarda da kullanılmaya başlanması ile ise bu şahane tatlı artık bir muhallebi olarak günümüze dek farklı damak tatlarına eşsiz bir lezzet şöleni sunuyor.
Zengin kültürü ile pek çok farklı kültürü etkileyen bir Balkan ülkesi olan Arnavutlukta, takvimler 14 Mart’ı gösterdiğinde bu tarih Yaz Günü ya da orijinal ismi ile Dita e Verës olarak kutlanıyor..
Ülke genelinde resmî tatil ilan edilen bu önemli günde, Arnavut mutfaklarında hazırlanan tatlardan biri de mısır unundan yapılan ve odun ateşinde pişirilen Ballokume. Ülkenin her yerinde festival havasında kutlanan Yaz Günü’nde mutfaklarında Ballokume pişiren kişiler, birbirlerine bu tatlıdan ikram ediyor.
Türk mutfağında da kendine yer bulan Ballokume, adından da anlayabileceğiniz gibi kültürümüzde ‘Bal Lokum Tatlısı’ olarak anılıyor. Aslında kurabiyeye benzer bir tatlı olan Ballokume’in bu isimle tanınma sebebinin ise tatlının hazırlandığı Elbasan yöresinde tatlının tadına bakan sancakbeyinin kurabiyeyi lokuma benzetmesi olduğu biliniyor.
Türk mutfağında ‘Pandispanya’ olarak anılan Arnavut tatlısı Pandispanjë; un, şeker, tereyağı ve yumurta gibi mutfaklarda kolaylıkla bulunabilen malzemelerle hazırlanabilen kültürel bir tatlı.
Lezzetini farklı ülkelere ulaştırarak farklı kültürlerle etkileşime giren Arnavut tatlıları arasında yer alan Pandispanjë, yumuşacık tadıyla deneyenleri büyülüyor..
Pandispanya yapımına dair ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, Pandispanya Nasıl Yapılır: Yumuşacık Pandispanya Tarifi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu yazımızda dünya mutfağında önemli bir konuma yükselen leziz Arnavut tatlılarına yer verdik. Canınız tatlı çektiğinde sözünü etmiş olduğumuz tatlıların büyük bir kısmını evlerinizde hazırlayabilirsiniz.
Öte yandan dilerseniz Liva Pastacılık’ın tatlı ve yaş pasta ürünlerini tek tıkla sipariş ederek benzersiz bir lezzet serüvenine katılabilirsiniz!